CTI served as Prime Contractor on this design-build project consisting of the design and construction of a single-story, 7,740-SF fire station containing three apparatus bays and its supporting functions. In addition to the three primary fire-fighting vehicle parking bays, this project included equipment storage, a change area, living/sleeping quarters, a laundry room, a day room, a kitchen, a dining room, restrooms, a mechanical-/electrical-support room, a computer test lab and a physical fitness facility. Supporting facilities included concrete aprons to the flight line and Foulois Road, a parking lot, an outdoor basketball court, and security fencing with locking gates between the flight line side and the street side.

Specific scope of work components include: site work, utilities, fire protection/alarm systems, intrusion-detection systems, access/entry control, visual surveillance, and data communications. Additional elements included storm drainage, landscaping, site improvements, parking, paving, sidewalks, curbs, gutters, handicapped accessibilities, an Environmental Management Control System (EMCS), storm water pollution prevention plan (SWPPP), HVAC, interior/exterior finishes, exterior security lighting and signage. Furniture, fixture, and equipment design services were provided as well. This project complied with the Hill AFB Architectural Design Standards, the Code of Federal Regulations and ADA standards and is designed and constructed to LEED Gold standards and AT/FP requirements. The project is LEED registered with a certification goal of Gold. This is the first LEED Gold project at Hill Air Force Base.

This project required the installation of a Vehicle-Exhaust Capture System to interface with the existing Nederman Exhaust System used on the fire-station vehicles at Hill AFB. Our team ensured accurate installation to exhaust 100% of the emissions to the outsides once the hoses were connected to the fire trucks. The system included an overhead sliding track mechanism to permit a flexible exhaust hose to travel with the fire apparatus into and out of the apparatus bays. The installed track allows the exhaust hoses to automatically disconnect as the vehicles exit the bay.

Design parameters implemented during the planning and design phase include the number and type of fire fighting apparatuses to be accommodated, safe and easy access to the street from the apparatus bay and quick and direct access to the apparatus bay from sleep and day areas. Design parameters also incorporated draining of water from the apparatus bay to appropriately located serviceable grease traps, managing carbon-monoxide exhaust and ventilation of the apparatus bay as well as durability and maintenance for building systems and finishes. The a fire station is a day and night-time home for fire fighters and should consider privacy, comfort, socialization, dining, quiet and noisy spaces and protection of living quality. Attention was given to the mix of male and female fire fighters to be accommodated and the facilitation of special training. Given the acoustical design requirements of this project, the close proximity of the facility to the airfield was of consideration.

No windows or clear stories were permitted to face the airfield side of the building. The building HVAC and process equipment required specific positioning to prevent noise transmission off base to residents on post. Sound attenuation measures were taken in order to provide an environment conducive to normal activities in offices, sleeping areas and classrooms.

Three Bay Fire Station
Date

January 4, 2014

Client

USAF